Mastering Mediation
Opleiding tot Legal Mediator
12 dagen, verdeeld over enkele maanden
Start 13 november 2024 in Rotterdam en 9 oktober 2024 in Amsterdam
Tijdens de opleiding krijg je tools aangereikt om praktische en wetenschappelijke kennis toe te passen in de commerciële praktijk. Je leert als mediator naar conflicten te kijken vanuit een psychologisch, zakelijk, praktisch en een juridisch perspectief.
De basis wordt gevormd door de interfacultaire Minor in Mediation die aan de Universiteit Utrecht is gedoceerd en de internationale trainingen onderhandelen voor executives en de mediationopleidingen die Toolkit Company internationaal aanbiedt. Bijvoorbeeld in Zwitserland, Duitsland, Griekenland, Engeland, Singapore en de VS.
Het programma
De 12-daagse beroepsopleiding bestaat uit 65 begeleide netto opleidingsuren | 20 dagdelen, 10 uur huiswerkopdrachten en minimaal 10 uur literatuurstudie. Voor de Permanente Opleidingspunten van NOvA | KNB (PO): ontvangt u van ons een bevestiging voor 60 contacturen bestaande uit 50 vaardigheidspunten en 10 juridische punten.
De Basis van de opleiding tot Legal Mediator
Dag 1: 09.00 – 12.15 uur (online)
-
Kennismaken
-
Introductie opleiding
-
Introductie mediation & mediationproces
Tijdens deze eerste dag wordt de basis gelegd voor de gehele opleiding. Naast kennismaken met elkaar, uitleg van het gebruik van de digitale leeromgeving en de opzet van de opleiding, maak je kennis met de basisbeginselen van mediation. Daarnaast word je uitgedaagd om kritisch te kijken naar de aanpak van een mediation en te reflecteren op de interventies van een mediator. De werkwijze van een mediator wordt geïntroduceerd door een videodemonstratie van een complete mediation. ● Kennismaking ● Introductie opleiding en gebruik digitale leeromgeving. ● Video introductie werkwijze mediator
Dag 2: 10.00 – 17.45 uur
-
Samenvatting introductie mediationproces
-
Effective Dispute Resolution en ADR
-
Belangengericht onderhandelen
Conflicttheorie en het analyseren van conflicten, conflict(de)escalatie, de essentie van de mediationmethode en de plaats van mediation binnen het juridische systeem en andere vormen van Alternative Dispute Resolution, ADR, komen aan bod. Evenals de invalhoek dat (legal) mediation een volwaardig proces voor geschiloplossing is en beter dan enkel juridische dienstverlening.[1] Het grootste gedeelte van de dag staat in het kader van het belangengericht of integratief onderhandelen. De focus ligt hierbij niet alleen op de bekende Harvard-onderhandelingsprincipes; ook de inzichten die zijn verworven in de theorie van het onderhandelen op grond van internationaal interdisciplinair onderzoek komen uitvoerig aan bod.[2] Daarnaast wordt een vergelijking gemaakt met andere vormen van onderhandelen zoals positioneel onderhandelen.
Dag 3: 10.00 – 17.45 uur
-
Eigen onderhandelstijl en conflicthantering
-
De Mediationmethode
-
Pre-mediationfase
-
Openingsfase
Deze dag staat in het teken van mediation als gefaseerde methode van psychologie en recht. De theoretische achtergrond van de mediationmethode en de structuur van het mediationproces krijgen veel aandacht. Aan de hand van de stappen in een case study analyse wordt verduidelijkt dat mediation een gestructureerd proces is en meer is dan het inzetten van losse vaardigheden en technieken. Daarnaast worden verschillende onderhandel- en mediationvaardigheden en –technieken aangereikt in woord en beeld om goed regie te kunnen voeren als mediator. De verworven kennis kan direct in de praktijk worden gebracht door middel van verschillende rollenspellen en andere oefeningen. Vandaag behandelen we ook de voorbereiding op een mediation, de oriënterende bespreking met potentiële cliënten en de openingsfase.
Dag 4: 10.00- 17.45 uur
-
Ons brein en neuropsychologie voor de mediator
-
Onderzoeksfase, exploreren van standpunten naar belangen
-
Vaardigheden en technieken, Ethische beroepsaspecten van mediation 1
-
Succesfactoren
Vandaag is grotendeels gewijd aan inzichten uit de neuropsychologie die nuttig zijn voor mediators. Er wordt gekeken naar inzichten uit de neurowetenschap over de oorzaken van conflicten en welke interventies door de mediator kunnen worden ingezet. In de module neurowetenschappen voor mediators, wordt een praktisch model gepresenteerd dat je kan helpen om grip te houden op het proces en hoe je dit als mediator in de praktijk kunt toepassen. O.a. SCARF en leerpunten uit het Harvard model van Beyond Reason. Op deze vierde dag van de opleiding wordt gekeken naar de persoon van de mediator en het doorwerken van diens persoonlijkheid in zijn optreden. Zelfreflectie en het ontwikkelen van een eigen stijl staan hierbij centraal. De beroepsethiek voor een mediator en diens professionaliteit worden besproken aan de hand van een casus en recente wetenschappelijke opvattingen. Verder staat vandaag de start van de onderzoeksfase (exploratie) in een mediation op het programma.
Dag 5: 10.00 – 17.45 uur
-
Verdieping exploratiefase
-
De persoon van de mediator en professionele beroepsaspecten 2
-
Mediationstijlen en –benaderingen 1
-
Oorzaken van conflicten en bijbehorende interventies
-
Demonstratie van een mediationproces met trainingsacteurs
Op deze dag wordt vanuit verschillende perspectieven gekeken naar de persoon van de mediator en het doorwerken van diens persoonlijkheid in zijn optreden. Zelfkennis en het ontwikkelen van een eigen stijl staan centraal. We kijken we naar verschillende benaderingen van mediation. Daarbij ligt de nadruk op de zogenoemde faciliterende en evaluatieve werkwijzen van de mediator, maar ook andere mediationstijlen komen in deze module aan de orde. Een professionele en ervaren mediator dient gemakkelijk tussen de verschillende benaderingen te kunnen schakelen. Je ziet vandaag praktijkdemonstraties. Vandaag is grotendeels gewijd aan verdieping van de exploratiefase. Hierbij ligt het zwaartepunt op essentiële vaardigheden van de mediator: het werken met belangen in plaats van blijven steken in standpunten en goed luistern, samenvatten en (door)vragen; aannames altijd checken. In het mediationproces zijn naast de afronding van de exploratie aangekomen bij de afrondende fase waarin de gevonden belangen van partijen worden vertaald in opties, voordat kan worden gestart met het door de mediator begeleide onderhandelingsproces over de te maken afspraken. Met behulp van een lange plenaire demonstratie met trainingsacteurs komt vandaag live het gehele mediationproces in beeld.
Beroepsopleiding en verdieping
Dag 6: 10.00 – 17.45 uur
-
Mediationstijlen en –benaderingen 2, verdieping
-
De juridische fase
-
Mediationwetgeving
-
Caucus en gezamenlijke gesprekken
-
Co-mediation
-
Meer partijen mediations
We gaan dieper in op de verhouding tussen mediation en het juridische systeem en staan stil bij mediationwetgeving en hoe het in het buitenland geregeld is. Daarnaast wordt ingegaan op juridische- en administratieve tools van een mediator en reglementen en modellen. Je krijgt deze dag goed zicht op de verschillen in de toepassing van (rechts)regels door de mediator en de dagelijkse praktijk van een jurist, (HR-)manager, etc. De mediationstijlen worden verder uitgediept en geïllustreerd aan de hand van demonstraties. Andere onderwerpen zijn co-mediation en aparte gesprekken (caucus) vs gezamenlijke gesprekken (joint sessions). Tenslotte staan we stil bij de dynamiek van meer partijen conflicten, of conflicten met meerdere partijvertegenwoordigers en een grote achterban aan tafel.
Dag 7: 10.00 – 17.45 uur
-
(Neuro)Psychologie vervolg
-
De persoon van de mediator 2
-
Omgaan met (heftige) emoties, machtsverschillen en weerstand
-
Luisteren
-
Rollenspellen met persoonlijke en zakelijke conflicten in een familiebedrijf
De dag start met een presentatie over luisteren en een analyse van je eigen luistervoorkeur en wat de impact daarvan tijdens een mediation kan zijn. Daarna doen we een rollenspel waar zowel zakelijke als persoonlijke conflicten tegelijkertijd een rol spelen. Vandaag krijgen we een inleiding en plenaire rollenspellen o.l.v. een gastdocent | psycholoog die de psychologische aspecten van mediation, de persoon van de mediator en het omgaan met heftige emoties uitdiept. Demonstratie en theoretische handvatten over vaardigheden en technieken die de mediator in het bijzonder kan toepassen ingeval er sprake is van machtsverschillen, impasses of hevige emoties. De oefeningen van vandaag stellen je in staat je te bekwamen in deze vaardigheden en technieken of deze weer op te frissen. Tijdens de rollenspellen wordt ingegaan op mediations op het raakvlak van family en business mediation: opvolgingsproblematiek in een familiebedrijf.
Dag 8: 09.00 – 12.15 uur (online)
-
Online mediation
-
De individuele intake-gesprekken
Mediators zijn steeds vaker online actief. Soms gaat dat van harte, soms omdat het niet anders kan. In de komende twee modules word je wegwijs gemaakt in virtual mediation en hoe dat in z’n werk gaat. Vandaag wordt de theoretische basis gelegd: wanneer is online mediation wel of niet geschikt, wat is anders dan bij fysieke mediation, de voor- en nadelen, de techniek en hoe je optimaal gebruik kunt maken van de mogelijkheden. Maar ook hoe je in de praktijk omgaat met het ondertekenen van een mediationovereenkomst, de VSO en het borgen van de vertrouwelijkheid. In de praktijk blijkt dat de meeste mediators nadat ze eenmaal kennis gemaakt hebben met online mediation, ze steeds vaker vrijwillig hiertoe overgaan, of het als een extra tool zien, bijvoorbeeld voor intakegesprekken. Vandaag gaan we oefenen met het online voeren van een intakegesprek. Individuele intakegesprekken blijken in de praktijk zeer nuttig te zijn. Meer dan 80% van de zakelijke gebruikers en advocaten geeft ook aan de voorkeur te geven aan een start met een individueel gesprek.
Dag 9: 09.00 – 12.15 uur (online)
-
Online mediation
-
De mediation in joint session na een individuele intake
Vandaag zet je de mediation waarvoor je de intake gedaan hebt online voort met dezelfde partijen.
Dag 10: 10.00 – 17.45 uur
-
Mediation advocacy en court connected mediation
-
Internationale mediation met advocaten aan tafel
-
VSO, beëindigingsbericht en voortgangsverslag
-
Afrondende fase en juridische fasen van een mediation: overbruggen laatste kloof
-
Luisteren en je eigen luistervoorkeur
De dag start met mediation advocacy en mediation naast rechtspraak. De legal mediator is zeer geschikt om partijen in een mediation te begeleiden als sparring partner/coach, vooral waar het gaat om process design van het mediationproces en de onderhandelingen. Daarnaast zijn bij zakelijke mediations vaak advocaten betrokken. Daarom vormt mediation advocacy op deze dag een belangrijk thema dat wordt uitgewerkt door middel van theorie, rollenspel en videodemonstraties. Ook wordt mediation naast rechtspraak / court connected mediation behandeld. Het grootste gedeelte van de dag staat in het kader van de verdieping van de fase waarin opties ontwikkeld zijn en het onderhandelen daarover en consolideren daarvan. De praktische en legal aspecten van het vastleggen van gemaakte afspraken in een lijst met afspraken of een vaststellingsovereenkomst komen aan de orde.. Het resultaat van de afrondende fase kan volledige-, deel-, of geen overeenstemming zijn. Indien een mediation niet slaagt, kunnen de partijen ook kiezen voor een deelovereenkomst, procesafspraken maken (designing the process of opteren voor een hybride proces). De legal mediator is bij uitstek degene die hen hierbij kan adviseren en de hiervoor benodigde kennis en vaardigheden vormen onderwerp van bespreking. Vandaag doen we ook een rollenspel met de focus of de afrondende fasen en het overbruggen van de laatste kloof. Tenslotte wordt het belang van goed luisteren nogmaals besproken. Ook analyseren we je eigen luistervoorkeur en wat de impact daarvan kan zijn tijdens een mediation kan zijn.
Dag 11: 10.00 – 17.45 uur
-
Lang rollenspel, proefmediation, IMI Qualified assessment
-
Peer feedback
-
Zelf assessment
-
Theorie-test
-
Vervolgstappen en certificering
Elke deelnemer maakt een schriftelijke zelf-evaluatie van de eigen stijl en het functioneren als mediator. Dit is onderdeel van het assessment op dag 12 en dient uiterlijk 3 dagen voor dag 12 aan de trainers gestuurd te worden. Tijdens het rollenspel observeert elke deelnemer ook een mediator en geeft deze gestructureerd (schriftelijk) peer feedback aan de hand van een observatie instrument. Elke deelnemer maakt een schriftelijke zelf-evaluatie van de eigen stijl en het functioneren als mediator. Dit is onderdeel van het assessment en voor een formeel assessment dient dit voor het individuele nagesprek aan de trainers gestuurd te worden. Daarnaast wordt een (mc) test afgenomen om te verifiëren dat iedereen een gedegen theoretische onderbouwing heeft en voor te bereiden op de MfN theorietoets. Ter afsluiting volgt een samenvatting van de leerpunten van de opleiding en reflectief leren. Vandaag worden ook de mogelijke vervolgstappen besproken waaronder registratie of certificering en het afleggen van een assessment, het INTOP theorie-examen. Ook het volgen van verdiepingsopleidingen. PE, peer review, beroepsaansprakelijkheidsverzekering en andere (praktische) vereisten voor beroepsmediators passeren de revue. Daarnaast wordt stilgestaan bij de beroepsverenigingen en specifieke vaktijdschriften voor mediators.
Dag 12: 13.45 – 18.45 uur
-
Afrondend praktijkassessment
-
Samenvatting van de opleiding en afronding
-
Feestelijke afsluiting
Op dag 12 doe je een performance based assessment. Daarmee meet je je vaardigheidsniveau en kun je ook als IMI Qualified Mediator opgenomen worden in dit internationale register. Tijdens een proefmediation word je geobserveerd en krijgt een pass/fail beoordeling aan de hand van het IMI-assessment instrument. Het is een informeel assessment, maar wie wil kan hiervan een officieel assessment maken. Een assessor neemt dan deze proefmediation af, waarmee je - als je slaagt - als IMI Qualified mediator geregistreerd kunt worden op de website van IMI. De meerkosten voor een officieel assessment zijn € 475,- (exclusief btw). Voor het assessment dien je een zelf-assessment (sterkte en zwaktes als mediator) en een omschrijving van je stijl en aanpak als mediator te maken. Dit vormt een belangrijk onderdeel van het assessment en komt naast de observaties tijdens de proefmediation ook in het nagesprek met de assessor aan bod. Na dag 12 volgt nog een individueel gesprek van 30 minuten met één van de docenten op een n.o.t.k. datum ter afronding van de opleiding. Tijdens dit gesprek krijg je ook de uitslag van het assessment te horen.
Praktische informatie
Data opleiding 2024 - Amsterdam
-
9 (ochtend online) en 14 oktober 2024
-
6, 7 en 20 november
-
4 en 18 december
-
15 (ochtend online), 27 (ochtend online) en
-
29 januari 2025
-
12 februari
-
5 maart (middag)
Data opleiding 2024 - Rotterdam
-
13 (ochtend online), 14 november
-
2 en 13 december
-
13 en 14 januari
-
5, 14 (ochtend online), 17 (ochtend online) februari
-
10, 20 en 31maart (middag) 2025
Tijden opleidingsdagen
-
8 opleidingsdagen van 10.00 - 17.45 uur
-
Lunch 13.00 – 13.45 uur
-
Terugkommiddag van 13.45 - 18.45 uur
-
3 online opleidingsdagen van 09.00 - 12.15 uur
Adresgegevens & routebeschrijving
Adres:
Gebouw The Scott bij Frame Offices
Karl Weisbardstraat 181 - 201
3015 GM Rotterdam
Bereikbaarheid:
Little C ligt vlak bij de belangrijkste uitvalswegen en is uitstekend per openbaar vervoer of te voet bereikbaar.
Parkeren:
Dichtstbijzijnd (naast Little C) is de betaalde parkeerplaats van de Hogeschool Rotterdam, tussen de G.J. de Jonghweg en de Academiestraat.
Tegenover Little C zijn de parkeergarages van het Erasmus MC (Wytemaweg 12) en Westzeedijk 361 (3015 AA Rotterdam). Klik hier voor meer informatie.
De Parkeergarage Museumpark is ook op korte loopafstand (museumpark 32). Voor deze garage kan hier een reservering gemaakt worden.
Daarnaast is er voldoende (betaalde) parkeergelegenheid op straat.
Openbaar Vervoer:
Vanuit Den Haag, Amsterdam
Neem metrolijn D of E op Rotterdam Centraal Station, overstappen op metrostation Beurs op metrolijn A, B of C
Uitstappen halte Dijkzigt. Volg de borden Little C (7 min lopen)
Vanuit Breda, Dordrecht
Uitstappen bij Station Blaak
Neem metrolijn A, B of C op NS Station Blaak.
Uitstappen halte Dijkzigt. Volg de borden Little C (7 min lopen)
Tram of bus
Vanaf Rotterdam Centraal
Tram: 8 uitstappen halte Euromast
Tram: 4 uitstappen halte ’s-Gravendijkwal (kortste reistijd vanaf cs, 7 min lopen)
Bus: 44 uitstappen halte ’s-Gravendijkwal
Tijdsduur en kosten
-
+ Basisopleiding tot beroepsmediator: 12 opleidingsdagen (20 dagdelen waarvan 3 online) verspreid over enkele maanden inclusief een terugkommiddag en een individueel nagesprek.
+ Voor NOvA | KNB (PO) ontvang je na afronding van de opleiding een bevestiging voor 65 contacturen bestaande uit 55 vaardigheidspunten en 10 juridische punten. -
Kosten en wat daarin inbegrepen is: 6.495,- (excl. btw) inclusief studiemateriaal (alle boeken waaronder Toolkit Mediation, checklists, samenvatting van boeken en elektronische leeromgeving), consumpties, uitgebreide lunches en op de laatste dag een aangeklede borrel.
-
Indien je minimaal 2 maanden voor aanvang van de opleiding boekt, krijgt je 10% vroegboekkorting waardoor je de volledige opleiding voor 5.905,- (excl btw) kunt volgen.
-
Afronden van de opleiding met een formeel assessment om IMI Qualified mediator te worden 475,- (excl btw)
-
Het inhalen van een gemiste opleidingsdag is - in overleg - mogelijk. De kosten hiervoor bedragen 350,- voor een halve dag en 575,- excl. BTW voor een hele dag.
Erkenning en certificering
-
Erkend door MfN (NL), de Mediatorsfederatie Nederland. Zeer positieve audit van de opleiding en het opleidingsinstituut door de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM), de stichting die het MfN-register beheert en onderhoudt.
-
Na het afleggen van het MfN theorie-examen en het INTOP-praktijkassessment kun je toetreden tot het register van MfN-mediators.
-
Na het afleggen van een theorie-examen en een erkend praktijkassessment kun je als ADR-practitioner worden opgenomen in het internationale ADR-register.
-
Als onderdeel van de opleiding kun je na het afleggen van een formeel praktijk-assessment ingeschreven worden bij het IMI, het International Mediation Institute, als IMI Qualified Mediator.
-
Na het opdoen van praktijkervaring is tevens certificering als IMI Certified Mediator mogelijk.
-
Je ontvangt bij het met goed gevolg afronden van de opleiding een certificaat als Legal Mediator opgeleid in The ACADEMY of Legal Mediation.
-
De kosten voor het afleggen van een assessment (IMI, MfN, ADR-Register) vallen buiten het opleidingsbudget.
Annuleringsregeling
-
Tot zes weken voor aanvang van de eerste opleidingsdag kun je schriftelijk kosteloos annuleren (per e-mail aan academy@toolkitcompany.com). Van zes tot vier weken voor aanvang ben je 25% van het inschrijfgeld verschuldigd. Van vier tot twee weken voor aanvang is 50% van het inschrijfgeld verschuldigd. Bij annulering binnen twee weken voor aanvang is het volledige inschrijfgeld verschuldigd. Een vervanger mag kosteloos je plaats innemen, mits deze aan de toelatingseisen voldoet.
-
Toolkit Company (TC) heeft tot vijf dagen voor de eerste opleidingsdag het recht om een opleiding te annuleren indien omstandigheden daartoe aanleiding geven – hetgeen aan TC is om te beoordelen. Je wordt terstond van een eventuele annulering op de hoogte gesteld. TC zal zo spoedig mogelijk alternatieve opleidingsdata aanbieden.
-
Tevredenheidgarantie:
We krijgen uitstekende reviews van onze deelnemers, maar mocht onze opleiding toch niet aan je verwachtingen voldoen, dan heb je tot aan het einde van dag 2 de mogelijkheid om te annuleren. Je ontvangt dan je inschrijfgeld terug, minus een kostenbijdrage van 595,-
(excl btw). -
Zie voor overige voorwaarden hieronder onze Algemene Voorwaarden.